Pages

Thursday, September 16, 2010

How to perform sum in a table in Word 2007

  1. Make a table and fill in the details like a normal table. Don't forget to add the last row for the sum result.
  2. Click on the last row for the sum result to be displayed.
  3. At the top menu, click on Layout and click Formula.
  4. The Formula window will pop out and click ok. The sum result will be displayed at the table.



Remember to repeat the above steps for every changes in the table figure because this function is not auto sum like in excel.



    32 comments:

    eik`S noName said...

    nice...ajo photoshop la kali skale...ahaks

    ainz said...

    I've got it..thanx noble..biase pkai excel je..xpenah plak buat sum pkai word..

    Mr Noble said...

    eik`S noName,
    haha! sori la. aku tak pakai potoshop. aku pakai ni jer. tu pon tak terer lagi, masih byk yg tak reti nak buat :p

    ainz,
    ur welcome. kadang2 buat paper work kat word, pastu ada table kecik yg nak kene sum, so buat je la kat word tu :D

    ardinihumaira said...

    wah.. dni boleh cuba ni :)

    b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

    wow

    eik`S noName said...

    ohho....xpe2..ahaks

    HEMY said...

    nice info..nk tnya kalau anda tahu la kan..

    dalam excel, kawan aku wat formula..double klik leh populate satu column..aku kena drag plak atau paste..nape ah?

    Mr Noble said...

    ardinihumaira,
    senang je kan? :D

    b.r.u.t.a.l.s.o.l.o,
    yup :D

    eik`S noName,
    haha! :D

    HEMY,
    tak paham sgt la soalan tu. tp formula ni mmg works according to the cell yg terlibat je la. cell yg tak terlibat mmg tak masuk dlm formula tu.

    nabilah_2908 said...

    wah....nice la...nnti boleh cuba...

    biasanya if melibatkn pengiraan..sy akan buat di excl je.. :)

    jom ke APA KATA HATI pulak,
    RAYA PART 2

    makdara TERDIVA said...

    thx mr noble..leh cuba nanti.. :)

    ciK LyndaWawa igUana said...

    eh..pandailah..carik lagi...carik lagi...

    gadisBunga said...

    wah pandaiiii. nak buat jadi bestfren boleh? :D

    Yorke Kun said...

    perh,aku ingt ak dah ckup power pkai word..hahaha

    Yorke Kun said...

    *gadisBunga minat kat hang!haha

    ciK LyndaWawa igUana said...

    lagu tu sangat glemer..
    mane ntah dapat..
    sume tahu,,,
    hehe

    She is f.A.z.A said...

    very informative..
    i biase pakai excel..
    tq3 :)

    Mr Noble said...

    nabilah_2908,
    betul tu. tp kalau utk table yg ringkas camtu semasa buat paperwork, bleh la pakai cara tu :D

    makdara TERDIVA,
    thnx kak, senang je nak cuba :D

    ciK LyndaWawa igUana,
    bagus juga ada features ni kat word :D

    gadisBunga,
    org yg wujudkan features ni mmg pandai :D
    nak bestfren dgn sapa tu? ada ramai org kat sini :p

    Yorke Kun,
    haha! aku ni dah kawin, dah ada anak pon :D

    ciK LyndaWawa igUana,
    tu la pasal! :D

    She is f.A.z.A,
    yup. kalau utk table ringkas semasa buat paperwork bleh aa buat direct camni :p

    Yorke Kun said...

    alamak,xprasan..tp kuota ckup lg kn?..haha

    Mr Noble said...

    Yorke Kun,
    kuota tu mmg la cukup. tp takpe la, aku pass kat ko leh? :p

    Yorke Kun said...

    haha..beres!..*btuah bini ko.. =)

    teddyuna said...

    ini untuk ape? erk...untuk buat word eah?

    Mr Noble said...

    teddyuna,
    ni utk jumlahkan column menggunakan word :)

    velasrizal said...

    good info..keep it up..

    Eco Urinal : Gabungan Urinal Dan Sinki

    b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

    takde yang baru ke

    Mr Noble said...

    velasrizal,
    thanx :)

    b.r.u.t.a.l.s.o.l.o,
    takde masa la. bz jaga anak sakit :)

    HEROICzero said...

    kn? pakai excel mudah lagi ni~

    kak ina mail said...

    Thank berbanyak , akak baru tahu.akak memang suka buat table, ngan word.tapi bila bab math, akak calculate sendiri.lepas ni boleh cuba cara ni.,

    papabear said...

    interesting. thought that we could only do that formula thingy in excel. thanks for this!

    Kuwe said...

    taktau pulak dekat word pun boleh. selalu try kat excel ja. darab bahagi boleh gak kan?

    Mr Noble said...

    HEROICzero,
    yup, utk table yg tak ringkas camni sila guna excel :D

    kak ina mail,
    haha! sblom ni pon saya buat camtu gak :D

    papabear,
    your welcome :D

    Kuwe,
    yup. boleh jugak tu :D

    y@n@ M!B said...

    oke la ni..xyah tekan² calculator dh..mmg tgh wat report yg guna table camni pn skrg...thanks! =)

    Mr Noble said...

    y@n@ M!B,
    yup. ur welcome :D

    Related Posts with Thumbnails