Pages

Monday, August 9, 2010

How to open unknown file format

Ok, a short entry but quite useful. How many times you come across a file with unknown extension and don’t know how to open it? Well FileSuffix contains a huge list of file extension. But not only that, it will show you which program can be used to open the specific file. Check it out here.

click!



21 comments:

ciK LyndaWawa igUana said...

laptop saya blue screen...=(

Amni said...

kenapa anda sangat rajin? amik course apa ni belajar dulu? huhu.. dan kenapa saya ni slow sangat nak paham? hahaha..

Dr puad zarkashi cakap dia sendiri nak bagi talk untuk cikgu2 yang bakal ek pedalaman. masuk tv eh? tak tau pon.. tapi serius Dr Puad tu memeng sangat bersemangat...

Azmiezas said...

nanti senang2 nak try lah..

practise make perfect..

Mr Noble said...

ciK LyndaWawa igUana,
save data penting & format aa balik :)

Amni,
tak rajin pon, malas je. dulu blaja sc kompiter. maybe slow nak paham sebab in english? try guna google translate kat menu atas kiri.

tak tau la masuk tv ke tak, sebab dgr kat redio je.

Azmiezas,
ok :D

papabear said...

ni boleh try test cuba nih :P

HonEyBuNNy said...

ha..yg nie mmg nak tahu sgt2....berminat..heheh......tq2

Mr Noble said...

ur welcome :D

syazana khir said...

thx for the info though.. helps a lot!

sepet said...

slalu x bley nak unzip file yang diterima dari orang lain.cmne ek??

Mr Noble said...

syazana khir,
your welcome :D

sepet,
tu maknanya file corrupt. possibly due to incomplete upload/download.

Liliyuli said...

mp3 ke? huhuhu

Mr Noble said...

haha! mp3 tu glemer sgt. cth cam mdi ker mpp ke :D

Amni said...

tak paham sebab malas nak try.. tu la pasal.. pagi ni free sikit... ngah carik something untuk dicuba ni.. hehe...

insha ALLAH ke pedalaman tu bulan 9.. lepas raya... dalam perancangan la... KPM blok fb.. tapi ada bilik khas kat office ni boleh tembus fb.. wahaha...

syahira ariff said...

simple!
kalau file yg x leh baca sbb pendrive rosak,boleh bukak juga tak guna software ni?

Mr Noble said...

Amni,
oo camtu, igtkan dia lepaskan :p

syahira ariff,
file corrupt tak leh baca aa :D

nabilah_2908 said...

hmm...mcm tu..tp setakat ni..belum jumpa lagi file2 yg mcm tu... ;)

jom ke APA KATA HATI pulak,
DONUTS

Dee said...

good info nih..selalu benda2 simple gini pun kdg2 dee tak tau..hahaha..

selamat berpuasa mr noble..

Encik aMin said...

wah, sangat bagus info nih... tenkiu2... ;)

Mr Noble said...

nabilah_2908,
maybe berguna utk akan dtg :D

Dee,
yup. selamat berpuasa semua! :)

Encik aMin,
ur welcome :)

teddyuna said...

una x faham la mr noble.. mksudnye unknown yg cmne tu eah?

Mr Noble said...

cthnya cam file yg hujungnya '.mdi' ke, '.mpp' ker atau apa2 file lain yg kita tak tau camnne nak open file tu. so, kita cek aa kat website tu program apa bleh bukak file tu.

Related Posts with Thumbnails