Pages

Tuesday, August 17, 2010

Remove Old Drivers from Windows

This guide is for Windows XP and Vista only. By removing unwanted old drivers, your windows might be using less system resources.

1. Click Start > Run and type "command" without the quote:


2. Type the following and press Enter :
              SET DEVMGR_SHOW_NONPRESENT_DEVICES=1

3. Then type devmgmt.msc to bring out the device manager.
 


4. Click View > Show hidden devices.


5. Expand on the devices to see the which devices that are active and which are not. The inactive devices appear grayed out.

6. From the list, right click on the inactive device you wish to remove and select Uninstall to remove the driver and you are done!


As usual, click on the image to see them in full size.



17 comments:

ciK LyndaWawa igUana said...

i memang x pandaila bab2 komputer ni..camne ye...macam aritu..remove punya remove..
ambik..laptop pulak rosak........

afams-chan said...

good stuff!!

Nanti kalo dah ada utk Windows 7 version, jgn lupa share kat sini ;)

Azmiezas said...

OOO..ini untuk Windows baru jer la..
akak ingat nak la remove apa2 yg patut kat sini sebelum berenti..tapi rupanya kat sini still pakai windows zaman jepun punyer..

♥ shiMawar ♥ said...

wa..hebat le Encik Noble kita..mmg byk bnda nk remove dlm laptop ni, tp takut nk amik risiko..kang sy slh step, abes le..huhu..

erm..Encik Noble x wat servis rumah ke rumah ke..? :D

Mr Noble said...

ciK LyndaWawa igUana,
ooo camtu eh. sorry la. entry kali ni advanced sket. skang tgh bz sgt, tak sempat nak carik entry yg ringan-ringan.

afams-chan,
ok2, tunggu ye :D

Azmiezas,
takde la baru sgt, utk xp & vista je. skang ni dah windows 7, tp saya pon blom pakai lagi kak :p

♥ shiMawar ♥,
kalau ikutkan bende2 yg warna cam transparent tu bleh je remove, tp kalu boleh jgn kacau bende2 dalam System devices, Ports & Processors. biasa kalu pc kita slalu kene cucuk pendrive org lain, bleh la remove kat Disk drives.

sorry, bz sgt, tak sempat nak servis pc :p

syahira ariff said...

utk window 7?

Liliyuli said...

nak window 7 punya...nak jugak..hehehe

Mr Noble said...

syahira ariff & Liliyuli,
i heard that the same works for windows 7 too. i'll try it when i get back to kampung this weekend where the pc is using windows 7 :p

Dollars said...

Earn MONEY while surfing to your favorite site,playing online games. So what are you waiting for!!! Register now free!!! http://www.neobux.com/, Don't time because time is money.

makdara TERDIVA said...

x reti nak godek2 pc @ laptop..x pasal2 kang sume rosak..huhu..tapi utk sebagai ilmu pengetahuan mmg bagus :)

Mr Noble said...

makdara TERDIVA,
yup, tak pasal2 terbang duit nak repair kat kedai. ni boleh dijadikan rujukan utk masa depan :D

yahaya said...

kenapa tak terus saja dari device manager pada windows

Mr Noble said...

yahaya,
sebab driver yg tak pakai tu mmg tak nmpk kalau terus saja dari device manager pada windows, even kita klik 'Show hidden devices'. so kene buat step2 kat dos prompt baru bleh nmpk yg unused driver tu :D

jasa pembuatan warnet said...

nice info kawan

Mr Noble said...

jasa pembuatan warnet,
thanks :D

H Y D E said...

wow..bgus la..sbenarnya ada byk keyboard shortcut yg blh jimatkn msa kita...tQ for sharing~

Mr Noble said...

H Y D E,
yup. ur welcome :D

Related Posts with Thumbnails