Pages

Thursday, August 19, 2010

Keyboard shorcuts for quick browsing

Here is a list of the most common keyboard shortcut for any web browser :


Ctrl + T

Open a new tab

Ctrl + W

Close the current tab

Ctrl + N

Open a new window

Ctrl + D

Bookmark current website

F5

Refresh the current webpage.

Ctrl + F5

Clear the cache of the current webpage and stores a fresh new copy

Ctrl + H

Show history

Ctrl + E

Highlight search bar

Ctrl + (+/-)

Zoom in or Zoom out the current webpage

Ctrl + F

Find text on current webpage

Ctrl + C

Copy

Ctrl + V

Paste

Spacebar

Page down

Shift + Spacebar

Page up

Alt + D

Go to address bar

Home

Go to top of webpage

End

Go to bottom of webpage

CTRL + U

View page source

CTRL + ENTER
(on address bar)

Complete http://www. And the .com parts automatically

SHIFT+ENTER
(on address bar)

Complete http://www. And the .net parts automatically

CTRL+SHIFT+ENTER
(on address bar)

Complete http://www. And the .org parts automatically



29 comments:

teddyuna said...

sgt2 berguna entry ni.. haaaaa.. nak save as .,.favourite ar ^_^

Nudi said...

berguna oo entri ni.

dari tak tau terus tau.Thanx

Mr Noble said...

teddyuna & Nudi,
tu la, kalau boleh xnak guna mouse langsung :p

khalidahmacambaguss~O_o said...

bagus2 nih....memang mouse tengah rosak...haha....meksih incik noble!

Amni said...

great! saya copy yek! tq... =)

y@n@ M!B said...

yeahh ini yg sy suka!! cepat sket keje klu guna keyboard je kn..hee~

thanks~ =)

nabilah_2908 said...

owh...sngt berguna...sy dah print dh..hehehe..

thnks.. ;)

jom ke APA KATA HATI pulak,
SI DEMOK MARU

Liliyuli said...

thanks..ada yg saya tahu ada yg tak tahu lagi. malas nak gugel cari mana yg tak tahu tu. pas ni saya nak praktis...nak print la..eceh! hehehe..

Liliyuli said...

dah print..hahaha!
nak prektis pula ni...kihkihkih

makdara TERDIVA said...

copy & paste..thx 4 sharing bro :)

Azmiezas said...

I like!!..thanks ye..suka sangat sbb banyak blajar dari blog awak..

..akak rasa sekarang ni dah celik IT sikit..

HonEyBuNNy said...

ohhh..rupanya banyak lagi yg ila xtahu...okies2...akan ku guna n blaja..hehe

Mr Noble said...

khalidahmacambaguss~O_o,
haha! sama2 :D

Amni,
silakan :D

y@n@ M!B,
ur welcome. pasni lg byk keje lain bleh buat :p

nabilah_2908,
bagus la dah print, pastu tampal kat dinding ok? :p

Liliyuli,
prektis makes perfect! :D

makdara TERDIVA,
ur welcome :D

Azmiezas,
ur welcome. its been my pleasure :D

HonEyBuNNy,
saya pon baru je tau actually :D

afams-chan said...

Woahh...bagus..tp jgn terkonpius dgn shortcut key bile tgh buat design sudah...hehe

btw, org buta memang totally guna short cut key since diorg x dpt tgk..n comp diorg special sikit, ada software suara..kiranya if click ctrl button, ada suara akan cakap "control"..sama gak bila menaip..audio tu automatik detect words yg ditulis n akan bgtau words tu..

first time tau mende ni terus macam kagum..time tu gi melawat sekolah org buta..so dari situ tau yg org buta pun boleh guna komputer n without mouse

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

rasa macam kena sekolahkan balik..thk

MaryamJamilah said...

tak pandai.. pakai long cut je :p

syahira ariff said...

thanx for sharing mr noble
=]

Mr Noble said...

afams-chan,
wau! teknologi dah canggih utk org buta guna pc

MaryamJamilah,
takpe, kalu dah biasa long cut pon bleh jadik laju jugak :D

syahira ariff,
ur welcome :D

Anonymous said...

[url=http://vertigggo.com]Hentai videos, download and watch online[/url]

ciK LyndaWawa igUana said...

tq banyak2....=)

Mr Noble said...

ciK LyndaWawa igUana,
ur welcome. hope u enjoyed it :D

Bazilah Hashim said...

bro, macam mane nk print screen.slalu buat Ctrl+prtsc lepas tu Ctrl+V tapi tak jadik pun.ke salah
best lah entri ni.series ;)
thanks

Mr Noble said...

Bazilah Hashim,
betul la Ctrl+PrtSc tu, Ctrl+V tu pon betul, dua2 dah terai td. ur kibod rosak ke?

Yorke Kun said...

ak br tau spacebar bleh wat scroll down..hahaha..very informative! thanks!

Mr Noble said...

Yorke Kun,
ur welcome. skang ni aku suka Shift+Spacebar :D

Benedic said...

thanks

Mr Noble said...

your welcome Benedic :D

beLLa said...

good info!
thanx 4 sharing it ;)

Mr Noble said...

ur welcome beLLa :D

Related Posts with Thumbnails